ekologia

Gastronomia charakteryzuje się zużyciem różnego rodzaju olejów będących składnikiem gorących oraz zimnych dań. Oleje dodaje się do sałatek, smaży na nich mięso, w głębokim tłuszczu preparuje się frytki, warzywa czy produkty mączne. Oleje są wszechobecne w masowym żywieniu i pożądane w kuchni indywidualnej.

Przetworzone oleje gastronomiczne do recyklingu

Proces obróbki termicznej jakiej poddawany jest olej w restauracyjnych kuchniach powoduje, że nabiera on szkodliwych dla zdrowia cech. Taki przetworzony olej, bez względu na jego źródło pochodzenia, sprawia, że staje się on zagrożeniem dla zdrowia ludzi i zwierząt. Powstałe kwasy tłuszczowe kończące na śmietnikach przenikają do środowiska i żyjących tam stworzeń.

Prawo dokładnie reguluje kwestię utylizacji odpadów gastronomicznych, nienadających się do dalszej obróbki. Mówi o ty ustawa o gospodarowaniu odpadami i narzuca określone procedury składowania zużytego oleju. Jednak dla przykładowej, małej i średniej gastronomii wypełnienie warunków ustawy przekracza często ich możliwości lokalowe, logistyczne i finansowe, dlatego optymalnym wyjściem z trudnej sytuacji jest decyzja o przekazywaniu odpadów firmom zajmującym się skupem, utylizacją i recyklingiem olejów.

Recykling i utylizacja olejów gastronomicznych

Lokale gastronomiczne przekazujące przetworzone oleje do skupu odpadów gastronomicznych pozbywają się kłopotu, a jednocześnie zyskują pewność, że odpady te zostaną poddane recyklingowi i nie zanieczyszczą wtórnie środowiska.

Korzyści wynikające ze współpracy z firmami skupującymi odpady i poddającymi je dalszemu recyklingowi są następujące:

  • działając całkowicie legalnie przedsiębiorca pozbywa się kłopotliwego problemu, przyczynia się do zmiany odpadu w praktyczny surowiec
  • konsumenci otrzymują tłuszcze pozyskiwane w procesie recyklingu, które są zdecydowanie tańsze niż oleje produkowane bezpośrednio z roślin czy pozyskiwane od zwierząt, dzięki temu wiele produktów i usług otrzymują atrakcyjne dla konsumenta ceny
  • recykling przetworzonych wcześniej olejów i odzyskiwanie ich walorów sprawia, że ogranicza się zapotrzebowanie na pozyskiwanie tego surowca z natury, maleje liczba odpadów, obniża się eksploatacja naszej planety

Na czym polega recykling olejów posmażalniczych? 

Największą rolę w procesie recyklingu olejów posmażalniczych odgrywa rafinacja olejów odpadowych. W trakcie procesu zostają usunięte z produktu wszelkie zanieczyszczenia oraz produkty utlenienia, by na końcu powstały czyste oleje bazowe.

W toku łańcucha utylizacji i recyklingu powstaje produkt, który może zostać ponownie użyty w różnych sferach życia. Oczyszczony ze zbędnych składników uzyskuje różny stopień jakości, w zależności od liczby potrzebnych do tego zabiegów utylizacyjnych. Niektóre z otrzymywanych surowców można przetworzyć na biopaliwa oraz wiele innych substancji potrzebnych do wytwarzania ciepła czy energii elektrycznej. Trafin Oil – dostawa i recykling olejów gastronomicznych.

Recykling olejów gastronomicznych rozwija się powoli, jednak wszystko wskazuje na to, że coraz większa liczba przedsiębiorców akceptuje tę metodę utylizacji.

[Głosów:0    Średnia:0/5]

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here